Sham el-Nessim, avagy a Tavasz ünnep Egyiptomban

Sham el-Nessim, avagy a Tavasz ünnep Egyiptomban

április 18, 2020
A Sham El-Nessim (Szél Illata) az egyik legjelentősebb ünnepnapnak számít Egyiptomban, amelyet a kopt keresztény vasárnap utáni hétfőn tartanak meg. Ilyenkor a muszlimok és a keresztények közös programokat és kirandulásokat szerveznek országszerte, vagy meghívják egymást egy ebédre.

A Húsvét vasárnapot a Tavasz ünnep követi (minden évben Húsvét Hétfőre esik), amelyet Sham al-Nessim néven is ismert arabul és minden egyiptomi ünnepli, de különleges helyet foglal el a kopt kultúrában. Az arab név eredetileg kopt: „shoum in nissim”, jelentése: „a növények kertje”. 
Ilyenkor részben Magyarországon is megszokott ételek kerülnek Egyiptomban is az asztalra: sós, füstölt hal, hagyma, színes tojás. Ezen a napon pikniket szoktak rendezni, megtelnek a parkok, a Nílus partja, a szabadban ünnepelnek.

A Tavasz ünnep egy ősi egyiptomi fesztivál, amelyet a tavasz elején ünnepeltek, akkoriban Shemu néven volt ismeret az ünnep.
Az ókori egyiptomiak is sós halat, hagymát és zöldségeket, amit felkínáltak isteneiknek.
A kereszténység elterjedése után a keresztény tavaszi ünnephez a Húsvéthoz társították. Az iszlamizáció után is megtartották az ünnepet, mint a tavasz kezdete, maradt ezen a dátumon, mivel az iszlám naptár holdnaptár, amit nem tudtak összeegyeztetni a nap mozgásán alapuló naptárban.