Fáraó átka - Antinal

Vajon mi jut az emberek eszébe, ha azt hallják Egyiptom...naná, hogy a piramisok és utána?! 
Nagyon sokan előre tartanak a betegségektől, hogy elkapják a “fáraó átkát”, azaz a hányás-hasmenés vírust. Egy NAGYON FONTOS tanácsunk van, nem szabad előre félni, az utasok kis százalékát éri el, ha pedig mégis megtörténik a baj, nagyszerű orvosi ellátás van a biztosított utasoknak, hamar makk egészséges lesz.
De van pár tanács, amit érdemes betartani. Sokan próbáltuk már megfejteni, hogy mi lehet az oka, hogy valaki elkapja, valaki nem, ugyanazt eszik, ugyanazt isszák, ugyanott vannak. Ez leginkább egyéni tényező, nem igazán függ össze a higiéniával, különben tömeges megbetegedések lennének. Sőt még a gyomorérzékenységgel se, sokan mondták, hogy extra érzékenyek, mégse történt semmi. És el kell keserítenünk, még a pálinka fogyasztásával se függ össze, aki ivott, sose tudjuk meg, mi lett volna, ha nem, illetve többen mondták, hogy pálinka ellenére is utolérte őket. Ettől még lehet inni...de 70 fok alatt nem igazán hatásos. :)

Akkor mit lehet tenni? Lehet valamit tenni megelőzésképpen?
- Indulás előtt lehet probiotikum kúrát tartani. 
- Nyaralás alatt étkezéseknél pár csepp grapefruit csepp az italba, reggelinél mentatea, de ha ez elmarad, a citrom is kiváló, csavarni a salátára, levesbe, italba. 
- Kerüljük a nagyon hideg italokat a nagyon melegben, ide tarotzik a jégkocka is, a nagy kánikulából lehetőség szerint ne tartózkodjunk nagyon hűtött helyiségekben (annak ellenére, hogy Egyiptomban szeretik nagyon lehűteni a zárt helyeket), az egészséges klíma a kinti hőmérséklet -5 celsius fok. 
- Kerüljük a csapvizet, a szállodákban automatikusan adnak a szobába ásványvizet vagy fix vízfelvevő helyek vannak. 
- Bár az All inclusive sok-sok finomsággal, egész napos étkezéssel csábít, óvatosan, ne együnk sokkal többet, mint egyébként, lényeg a mértékletesség. 

Sokan összekeverik az egyszerű hígabb székletet a fáraó átkával, aki már volt beteg, garantáltan tudja a különbséget. A hígabb széklet még nem betegség, elvégre kevésbé szilárd ételek vannak, mint Magyarországon (kenyér, tészta, krumpli), több a zöldség, az olajos ételek. 
Ha már görcsök, émelygés és hányás is van, ott már nem kérdés. 

Mit lehet tenni, ha betegek leszünk?
A legfontosabb a hidratálás, sok-sok víz, hogy (főleg a nagy melegben) elkerüljük a kiszáradást. Másik nagyon fontos, hogy fertőzés esetén kerüljük a csak hasfogó használatát, az otthoni gyógyszerek NEM fognak hatni, ezzel csak azt érjük el, hogy a baktérium bent marad, nem tisztul a szervezet.
Enyhébb tünetek esetén nagyon jó gyógyszer az Antinal (nem antibiotikum, hanem széles spektrumú antiszeptikum - azaz a legtöbb baktériumot kiölő szer élő szervezethez), illetve ami még hatásos lehet a Diax (szintén bélfertőtlenítő) és a Streptoquin (antibiotikum).
NAGYON FONTOS, megelőzésre nem szabad használni, hiszen ahogy fentebb írtuk sokféle baktériumot megöl, azaz a jótékonyakat is, ami védi a szervezetet. Van, ahol az idegenvezető javasolja megelőzésre, ne tegye senki, ráadásul volt, aki ennek ellenére is beteg lett. Amennyiben mégis szükséges, ajánlott utána probiotikum kúrát tartani!
Betegség esetén Antinal adagolás: első napon 4 óránként 2 szem, utána 3x1 és a tünetek megszűnése után még egy napig ajánlott. 
Viszont amennyiben komolyabb a baj, rosszulléttel párosul az állandó hasmenés, ne kísérletezzenek. Hívjuk a biztosításunkhoz tartozó ügyeleti számot, ők pedig intézkedni fognak és küldenek értünk autót, elvisznek a legközelebbi szerződött kórházba. Előfordulhat, hogy a szálloda orvosa is kapcsolatban van a biztosítónkkal, automatikusan, kérdés nélkül nem ajánlott, mert amennyiben nem partnerek, helyben fizetni kell, amit számla ellenében utólag térít a biztosító. 
Hurghadai nyaralás esetén hívhat bennünket is (+20 106 855 8853), van szerződött orvosunk, aki a legtöbb biztosítóval kapcsolatban áll. 
Van még egy helyi trükk, kávé citrommal, nem finom, de ajánlott kapásból kettőt meginni, általában hatásos. 

Mi a teendő, ha a betegség hazautazás után jön ki?
Amennyiben belvárosi hotelben nyaralnak, érdemes Antinalt beszerezni, ha gond van, kéznél legyen, a 24 db-os gyógyszer ára 25 LE.
Ha nincs gyógyszerünk és nem is tudunk szerezni ismerősöktől, csoporttagoktól, ajánlott szer lehet még a Bolus Adstringens, ami Magyarországon kapható bélfertőtlenítő készítmény, recept nélkül megvásárolható. 

És a legfontosabb, élvezzék a nyaralást, ne féljenek előre, hogy baj lesz, a betegségnek nagyobb a füstje, mint a lángja, kevesen kapják el, ha mégis könnyen és gyorsan kezelhető az esetek 99 %-ában, ne várjanak, hogy jobban lesznek, kezeljék gyorsan és ne maradjanak le az élményekről.