Milyen pénzt vigyünk

Euró vagy dollár?

Az egyik leggyakoribb kérdés egy utazás előtt, hogy milyen pénzt érdemes vinni, eurót vagy dollárt, váltsunk-e egyiptomi fontot. 

Az árlistánkon az árak dollárban vannak megadva, de napi árfolyamon számolva fizethető euróban is vagy akár egyiptomi fontban is, erre külön árlista nincs.

Vízumra mindenképpen dollár ajánlott, a hivatalos ára is dollárban van megadva (25 $), amit Sharmon nem feltétlenül kell megvenni. 
Tovább a vízum infókra >>>

Borravalónak szintén a dollár javasolt, hiszen euróban az 1 € fémpénz, míg dollárban papírpénz, amit a bankban be tudnak váltani. 

Vannak olyan helyek, ahol csak helyi pénzben, egyiptomi fontban lehet fizetni (LE/EGP a rövidítése), ezek pl. Kairó és Luxor kiránduláson az extra látnivalók (pl. Tutankhamon sírja) vagy egyes élelmiszerboltokban is szintén csak fontot fogadnak el. 

Emellett alkudni is könnyebb fontban, illetve a közlekedés is egyszerűbb. Egyiptomi fontot automatákban tudunk váltani (a legtöbb szállodában vagy közelében található váltó automata) válasszuk a “foreign exchange” gombot, onnan automatikusan csak tovább-tovább, a bal oldali nyíláson (az fog csak kinyílni) helyezzük be a dollárt/eurót, majd megkapjuk az egyiptomi fontot.
Amennyiben nem fogy el, semmi probléma, 5000 LE-ig haza lehet vinni, jó lesz a következő útra vagy odaadhatjuk Egyiptomba készülő barátainknak, csoporttagoknak is.
Jelenlegi árfolyam: 1 EGP ~ 19,5 HUF (2021. augusztus)

Aki ezekre nem szeretne költeni, nekik nem kell feltétlenül fontot váltani és egyébként is tökéletesen el lehet lenni nyaralás alatt dollárral vagy euróval is.

Amennyiben a fizetést euróban kapják, kétségtelen, hogy eurót érdemes hozni, esetleg vízumra érdemes dollárt váltani és borravalónak 1 $-osokat.

Nagyon fontos a dollár esetén, hogy nagy címlet esetén 2006 utáni évjáratú legyen, a hamisítás miatt. Illetve figyeljünk még rá, hogy jó állapotú legyen, ne legyen gyűrött, összefirkált...mert amilyen rongyos az egyiptomi font, annyira figyelnek a dollár és euró minőségére.